Váhy

Váhy, nebo "Libra", není zrovna nejlépe rozeznatelné souhvězdí na obloze, i navzdory binárnímu hvězdnému systému, který obsahuje. Váhy jsou souhvězdí, které lze pozorovat na severní polokouli od ledna do července. Přestože se skládá ze slabých hvězd, nejjasnější hvězdou je Zuben el-Schamali ("severní klepeto"). Pro nezkušené hvězdáře může být obtížné vypozorovat tvar Vah, a často vyžaduje hodně představivosti vyobrazit si tvar souhvězdí. Slunce se objevuje v souhvězdí od 31. října do 23. listopadu a Váhy jsou také dobře známy jako znamení zvěrokruhu.
 
Tvar a pozice:Váhy
Váhy se nachází mezi souhvězdími Panny na východě a Štíra na západě. Zuben el-Schamali je nejsnadněji viditelná hvězda souhvězdí, která tvoří základ pro "vážící" součást Vah. Tato hvězda je modrým trpaslíkem a nachází se přesně na zjevné ekliptice oblohy. Pozoruhodným rysem Vah je jejich "Barová Hvězda", neboli Alpha Librae, což je vlastně binární hvězdný systém. Tento jev lze ze Země pozorovat poměrně jednoduše pomocí dalekohledu.
 
Rektascenze: 14h 21m do 16h 02m
Deklinace: -30 až +0 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Beta Librae (Zuben el-Schemali)
 
Mytologie:
Staří Sumerové znali souhvězdí jako Váhy, i když původ tohoto jména je nejasný. Někteří předpokládají, že název se může vztahovat k podzimní rovnodennosti, která v té době byla, když Slunce procházelo souhvězdím a délka dne a noci byla "vyvážena" rovnoměrně. Mohlo by také být odvozeno od tvaru kladinových vah, v té době používaných výběrčími daní. Jak Babyloňané, tak Řekové odkazovali na souhvězdí jako na "Klepeta Štíra". Římané později označili Váhy jako váhy spravedlnosti v držení bohyně Astrael.
 
Astrologický význam: Lidé narození v tomto znamení zvěrokruhu jsou obvykle považováni za vnímavé a inteligentní. Často dělají celou řadu věcí s nadšením, ale můžou se jevit trochu nevyvážení. Jejich diplomacie a ochota pomáhat druhým často znamená, že jsou široce odměňováni láskou. Prvkem Vah je vzduch.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Jaro
 
Sousední souhvězdí: Panna, Hadonoš, Štír, Vlk