Andromeda

Andromeda je souhvězdí na severní obloze. Stejně jako Velkou medvědici ji lze pozorovat po celý rok. Pro astronomy je Andromeda velmi dobře známým souhvězdím, vzhledem k tomu, že v jejím okolí lze najít M 31, galaxii Andromedu, spirální galaxii Mléčné dráhy.
 
Tvar a pozice:Andromeda
Andromeda je připojena k obdélníku Pegase přes hvězdu Alpheratz (je k vidění v pravém dolním rohu na obrázku). Tři nejjasnější hvězdy v Andromedě, Alamak, Mirach a Sirrah všechny leží na téměř dokonale rovné linii. Za příznivých povětrnostních podmínek je možné spatřit slabý zářící mlhavý bod právě na sever od δ Andromedae. Tato mlhovinová tečka nereprezentuje nic jiného, ​​než Galaxii M 31, slavnou mlhovinu Andromeda.
 
Rektascenze: 22h 57m do 2h 33m
Deklinace: +21 až +53 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Alpha Andromedae (také Alpheratz nebo Sirrah)
 
Mytologie:
Etiopský král Kefeus a jeho manželka Kasiopeja spáchali hřích marnivosti. Kasiopeja tvrdila, že je dokonce krásnější než Nereids, vodní bohyně z řecké mytologie. Nereids si o této urážce postěžovala bohu moře Poseidonovi, který poslal z moře mořské monstrum Ketose, jenž zdevastoval břehy země. Podle věštce by země mohla být osvobozena od prokletí pouze tak, pokud Andromeda, jediné dítě z královské rodiny, bude obětována mořskému monstru. Andromeda byla nemilosrdně uvázána na skále u moře, kde měla čekat na monstum, aby přišlo a sežralo ji zaživa. Perseus porazil monstrum, zachránil Andromedu a oženil se s ní.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Celoročně
 
Sousední souhvězdí: Kasiopeja, Ještěrka, Pegas, Ryby, Trojúhelník, Perseus