Perseus

Souhvězdí Perseus je cirkumpolární, což znamená, že může být spatřeno na noční obloze po celý rok. Zvláště snadno je pozorovatelné na podzim, kdy je souhvězdí vysoko na obloze. Při hledání souhvězdí Perseus je snadné vidět hlavní hvězdu souhvězdí Pastýře, Capellu. Přímo napravo od této hvězdy můžete zahlédnout Mirphak, hlavní hvězdu souhvězdí Perseus.
 
Tvar a pozice:Perseus
Souhvězdí Perseus prochází středem Mléčné dráhy. Leží východně od jasně viditelného W Kasiopejy. Od Mirphak začíná, rozkládajíc se v nebi, tvar Perseova těla a nohou.
Jižně od Mirphak můžete najít poblikávající a celkem impozantní Algol. V řecké mytologii je ""Algol"" hvězdou neštěstí, s blikajicíma očima useknuté hlavy Medúzy.
 
Rektascenze: 1h 29m do 4h 51m
Deklinace: +31 až +59 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Alfa Persei (Mirphak, auch Algenib)
 
Mytologie:
Příběh Persea je jedním z hlavních příběhů z řecké mytologie. Legenda říká, že králi Akrisiovi z Argu předpověděla věštba, že ho zabije jeho vlastní vnuk. Král se o svůj život bál, a tak poručil, ať jeho dceru Danaé zavřou do sklepení, kde nebude v kontaktu s žádným mužem. Ale Diovi bylo Danaé líto, a tak se do sklepení dostal v podobě zlatého deště. Danaé se narodil syn, který dostal jméno Perseus.
Když se Akrisios o vnukovi dozvěděl, společně s Danaé ho zavřel do sudu, který pustil na širé moře. Dopluli na ostrov Serifos a tam je našli rybáři, kteří je odvedli ke králi ostrova Polydektovi. Král si je v zámku ponechal. Nakonec si Perseus vzal Andromedu a oba dostali čestné místo na nebi.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Podzim
 
Sousední souhvězdí: Kasiopeja, Andromeda, Trojúhelník, Beran, Býk, Vozka, Žirafa