Pokyny pro nalezení Vaší hvězdy s nebo bez použití pomůcek

Zakoupili jste si u nás hvězdu, a teď jste zvědaví a chcete ji najít na noční obloze?

Pro začátečníky: Pomocí on-line planetária

Find a Star
Nejjednodušší možností je on-line planetárium, jako je například "Stellarium", kam můžete jednoduše zadat HIP-číslo Vaší hvězdy (např. "HIP 677"). Jako výsledek dostanete aktualizované hvězdné schéma s podrobnými informacemi o poloze Vaší hvězdy.

Na pravé straně si můžete prohlédnout vzorový obrázek ze Stellaria. Tento obrázek ukazuje, co budete moci vidět nad severním obzorem 14. února (Sv. Valentýn) o půlnoci. Budete mít možnost vidět dvě velmi zajímavá souhvězdí, krásnou Labuť, a snad nejslavnější hvězdu na severní obloze - Vegu v souhvězdí Lyry. On-line planetárium, jako je Stellarium, umožňuje pohodlně vyhledat Vaši hvězdu a ukazuje, kde se na obloze Vaše hvězda nachází v daném okamžiku.

Pro pokročilé uživatele: všechno ihned po ruce - otáčivá hvězdná mapa

Rotating Star Map

Chtěli byste být trochu flexibilnější a být schopni najít Vaši hvězdu když jste v divočině, například během výletu?

Potom bude nejlepší vsadit na otáčivou hvězdnou mapu. Vše, co musíte udělat, je zadat datum a čas pomocí dvou otáčivých kol a mapa Vám řekne, jakým směrem a v jaké výšce můžete vidět Vaši hvězdu. Po získaní trochy praxe je proces poměrně intuitivní. Pokyny, které jsou dodávány s otáčivou hvězdnou mapou, Vám řeknou přesně to, co musíte udělat, aby jste našli své souhvězdí během okamžiku.

Na obrázku můžete vidět, jak typická otáčivá hvězdná mapa vypadá.
Mimochodem: Každá otáčivá hvězdná mapa je určena pro použití v určité zeměpisné oblasti. Nicméně, v rámci Evropy se nemusíte obávat. Rozdíly mezi noční oblohou v Londýně a Římě jsou opravdu nepatrné.

Pro profesionály: Orientace na noční obloze bez použití pomůcek

Nejnáročnější, ale také nejvíce flexibilní možností je nalezení Vaší hvězdy bez jakýchkoli dalších pomůcek. Tato možnost vyžaduje určitý trénink, ale umožňuje, aby jste se seznámili s oblohou na mnohem hlubší úrovni.

Find Polaris star

Prvním krokem je najít Polárku, neboli Severku. Polárka je jednou z nejjasnějších hvězd na severní obloze a nachází se přesně na severu, v nadmořské výšce kolem 50 stupňů. Znáte Velký vůz? Pokud ano, můžete použít Velký vůz a najít tak Polárku. Nákres na pravé straně Vám ukáže co hledat.

Nejprve musíte najít Velký vůz. Podívejte se na to blíže: Jeho sedm nejjasnějších hvězd se liší v jasu. Pokud prodloužíte zadní nápravu vozu pětkrát, narazíte na mírně slabší Polárku, která je součástí Malého vozu. Ta Vám dá pevný opěrný bod. Tvoří hvězdný severní pól, a proto je vždy přesně na severu.

Dále se podívejte na informace, které jste obdrželi spolu s Vaším souhvězdím. Je to jarní, létní, podzimní nebo zimní souhvězdí? Nebo jste adoptovali hvězdu, která se nachází v tzv. cirkumpolárním souhvězdí?

Letní souhvězdí je definováno tak, že je nejlépe vidět, to znamená co nejdéle, v letním období. To znamená, že Vaše letní souhvězdí můžete vidět na východě při soumraku. Během noci se souhvězdí pohybuje směrem na jih a poté na západ, před zapadnutím za obzor při soumraku. Totéž platí i pro jarní souhvězdí na jaře, podzimní souhvězdí na podzim a zimní souhvězdí v zimě.

Například najít podzimní souhvězdí na podzim je relativně snadné. Ve večerních hodinách se souhvězdí nachází v blízkosti obzoru na východě, zatímco o půlnoci je možné jej nalézt vysoko nad obzorem na jihu, než nakonec zmizí za obzorem na západě.

A co pozorování podzimního souhvězdí v zimě? Lze jej vidět jen na pár hodin. Pokud je půlnoc v zimě a zimní souhvězdí jsou vysoko na jihu, pak jarní souhvězdí právě začínají vycházet na východě, zatímco podzimní souhvězdí již zapadají na západě. To platí i pro jakékoli jiné období. Souhvězdí z minulého ročního období lze vidět pouze mezi západem slunce a půlnocí, souhvězdí následujícího ročního období jen mezi půlnocí a svítáním. Letní souhvězdí nejsou v zimním období vidět vůbec.

A proto, pokud víte, jaké je roční období a ve kterém období je Vaše souhvězdí nejlépe vidět, můžete získat hrubý odhad o tom, kdy hledat a jakým směrem se podívat na Vaše souhvězdí na noční obloze.

A co výška Vašeho souhvězdí? Tzv. deklinace Vaší hvězdy Vám dá představu o tom, jak vysoko (nebo nízko) se dívat. Tyto informace můžete najít na informačním listu, který je dodáván spolu s Vaší hvězdou. Zlaté pravidlo zní, že čím větší je deklinace, tím výše budete muset hledat svoji hvězdu na obloze.
Než začnete hledat, zkuste si vzpomenout na obrysy Vašeho souhvězdí a také sousedních souhvězdí. Není jednoduché najít souhvězdí bez pomůcek. I s přibývající praxí však budete jistě míjet Vaše souhvězdí nebo jedno z Vašich sousedních souhvězdí. Zapomněli jste, kterou z hvězd v souhvězdí jste adoptovali? Žádný problém, naše podrobná mapa Vám pomůže najít její přesné umístění.

Mimochodem, najít svou hvězdu v cirkumpolárním souhvězdí je velmi snadné. Může být viděna celoročně během celé noci a stejně jako Velký vůz se nachází v blízkosti Polárky.

A teď jedna obecná rada: Buďte trpěliví!
Dokonce i velmi jasné hvězdy může být obtížné najít pokud je zataženo, a také nás ruší spousta městského světla. Nechte Vaše oči přivyknout na tmu. Zejména v zimním období nepodceňujte chlad, udělejte si pohodlí v teplém oblečení nebo dece a s teplými nápoji.