Šíp

Šíp je souhvězdí, které se skládá z malého počtu hvězd - a skutečně vypadá jako letící šíp. To dělá toto souhvězdí nápadným a zapamatovatelným. Celkově lze říci, že Šíp je třetím nejmenším souhvězdím na obloze. Na druhou stranu, souhvězdí bylo na Ptolemaiovo seznamu, a tak je jedním z nejstarších souhvězdí.
 
Tvar a pozice:Šíp
Šíp je na obloze severně od souhvězdí Vodnáře a skutečně vypadá jako letící šíp ze západu na východ. To je dáno čtyřmi hvězdami velikostních tříd 3 a 4. Souhvězdí Šíp samotné leží na naší Mléčné dráze, a to mezi souhvězdími Labutě a Orla. Ostatní sousedé souhvězdí jsou Lištička, Herkules a Delfín.
 
Rektascenze: 18h 57m do 20h 20m
Deklinace: +16 až +21 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Gamma Sagittae
 
Mytologie:
O Prometheovi se říká, že ukradl oheň z nebe. Za tento čin Zeus vymyslel strašlivý trest: Nechal Promethea přikovat ke skále v pohoří Kavkaz a čekal, kdy se Prométheus začne za svůj čin odprošovat. Prometheus se však neodprosil, a tak za ním Zeus poslal orla Ethona, který Prométheovi každý den vyrval játra. Ta mu pak do druhého dne dorůstala, jelikož Prometheus byl nesmrtelný. Promethea osvobodil hrdina Héraklés: Orla zastřelil Šípem, což je důvod, proč má nyní čestné místo na nebi. To je však pouze jeden z několika možných mýtů o tomto souhvězdí. Další výklad odkazuje na Šíp jako na kosmické světlo.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Léto
 
Sousední souhvězdí: Herkules, Orel, Delfín