Ryby

Ryby , také známé jako "Pisces", je jedním z nejvíce pozoruhodných a zajímavých souhvězdí, které lze prohlížet ze Země. Ryby jsou velmi neobvyklým souhvězdím. Jako jedno ze znamení zvěrokruhu se nachází na ekliptické dráze, neboli na úrovni oběžných drah planet. To znamená, že Slunce, Měsíc a planety naší sluneční soustavy se pohybují přes souhvězdí v případech, kdy je pozorováno ze Země.
 
Tvar a pozice:Ryby
Ryby jsou velmi velké souhvězdí, pokud jde o oblast, kterou na noční obloze pokrývají. Přes svou velkou plochu není snadné je spatřit, a to zejména v městských oblastech. Jejich nejjasnější hvězda, Alrischa, má velikost jen 3,5. Hvězdáři můžou použít souhvězdí Pegas, známé jako podzimní trojúhelník, aby jim pomohlo najít Ryby, protože se nachází v jeho blízkosti. Díky jejich dlouhému tvaru Ryby často připomínají současným hvězdářům koloběžku.
 
Rektascenze: 22h 51m do 2h 6m
Deklinace: -6 až +34 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Alpha Piscium (Alrischa)
 
Mytologie:
Řecká mytologie vypráví o Diovi, jak zabil svého otce Kronose, a vedl válku proti bohyni Země Gaie. Zeus uvěznil Gainy děti, Titány, a jako následek bohyně Země vytvořila monstrum Typhona, aby vykonalo pomstu na Diovi a bozích Olympu. Toto monstrum mělo sto dračích hlav a bylo tak strašné, že i bohyně Afrodita byla překonána strachem. Vrhla se do řeky Eufratu aby utekla, a tam byla zachráněna dvěma rybami. Jako poctu hrdinskému činu ryb je bohyně zvěčnila na noční obloze jako znamení Ryb. Jiné legendy tvrdí, že souhvězdí je kostra mořského monstra, které Perseus porazil, aby zachránil princeznu Andromedu.
 
Astrologický význam: Ryby jsou znamení zvěrokruhu, a kdo se narodil od 21. února do 20. března, má Ryby jako své astrologické znamení. Ryby jsou obecně považovány za společenské a milé, ale také možná trochu zasněné a občas chaotické.Často jsou talentovanými umělci, kteří mají plaché kouzlo. Prvek Ryb je voda.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Podzim
 
Sousední souhvězdí: Andromeda, Trojúhelník, Pegas, Vodnář, Velryba, Beran