Malý lev

Souhvězdí "Malý Lev" není jedním z klasických starověkých souhvězdí. Z tohoto důvodu toto souhvězdí nemá žádné mytologické pozadí. Pojmenování souhvězdí proběhlo v roce 1930 a bylo nezapomenutelnou chybou, která se dochovala do dnešní doby. Při přiřazování řeckých písmen hvězdám si astronom Francis Baily nevšiml, že žádné písmeno alfa nebylo přiděleno "Malému lvovi". Přiřadil tak náhdou jedné z nejjasnějších hvězd písmeno beta, což bylo zachováno dodnes.
 
Tvar a pozice:Malý lev
Souhvězdí "Malý lev" se nachází mezi souhvězdími "Lva" a "Velké medvědice" na severní obloze. Souhvězdí "Malý lev" obsahuje mnoho dvojitých hvězd, například 40 Leo Minoris a 11 Leo Minoris. Za povšimnutí stojí také "R Leo Minoris" - její jas kolísá během období 372 dnů mezi 6,3 m a 13 m.
 
Rektascenze: 9h 22m do 11h 6m
Deklinace: +22 až +41stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Praecipua (46 LMi)
 
Mytologie:
Vzhledem k tomu, že "Malý lev" byl představen až v roce 1687 Johannesem Heveliem, není tak souhvězdím řecké mytologie. Hevelius přidal souhvězdí "Malý lev" do svého atlasu nebe v roce 1690 pouze jako malý plnící vzor. Astronom z Gdańsku pojmenoval hvězdy také řeckým písmenem, a tak se v roce 1930 stala jednou z nejjasnějších hvězd s přiřazeným řeckým písmenem beta.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Jaro
 
Sousední souhvězdí: Velká medvědice, Lev, Rak, Rys