Lištička

Lištička, nebo "Fox Vulpecula", jak se jí také říká, je velmi slabým souhvězdím na severní obloze. Rozeznatelná otevřenou linií ze zadní linie liščího nosu k ocasu. Lze tam téměř vidět lovecké "oko" na lišky.
 
Tvar a pozice:Lištička
Lištička se nachází mezi Labutí (vpravo nahoře) a Šípem (Sagitta, vlevo dole). Žádná z hvězd není jasnější než velikosti třídy 4, ale Lištičkou se táhne hvězdný a jasný pruh Mléčné dráhy, což je zajímavé pro pozorování. Lištička proto obsahuje několik otevřených rojů, které lze pozorovat relativně snadno. Jejím speciálními rysy jsou "Planetární Mlhovina M 27 ", a také otevřená hvězdokupa "Collinder 399". Nejjasnější hvězda v Lištičce je červený obr s názvem Anser.
 
Rektascenze: 18h 57m do 21h 30m
Deklinace: +19 až +29 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Anser (Alpha Vulpeculae)
 
Mytologie:
Souhvězdí Lištičky bylo poprvé zařazeno v roce 1690, takže nemá mytologické pozadí. Dříve to byla "liška a husa", ale husa již není souhvězdím. Bohužel neexistuje žádný náznak mytologického spojení mezi těmito dvěma zvířaty. Mohla by však být spojena s bohem Diem, jako jsou s ním spojena některá další zvířata v nebi - s ohledem na konečný respekt k jejich popravám v bitvách. Zda Lištička a husa jsou ​​spolu v souhvězdí, je bohužel pro nás nyní neznámo.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Léto
 
Sousední souhvězdí: Labuť, Lyra, Herkules, Šíp, Delfín, Pegas