Lev

Lev je neobyčejně výrazné souhvězdí jarní oblohy. Stejně jako propůjčuje svou vlastní vznešenost noční obloze, souhvězdí má také astrologicky význam, protože se nachází na ekliptické lini9, což ho dělá jedním z 12 znamení zvěrokruhu.
 
Tvar a pozice:Lev
Lev je rozeznatelný zakřivenou hvězdnou linií, která je také známa jako "Srp". O této linie se říka, že představuje lví hřívu. Tak jasné hvězdy jako Denebola, Regulus, Algieba (γ) a δ Leonis tvoří tělo, zatímco hvězdy ζ μ a ε Leonis tvoří hlavu. V souhvězdí Lva lze také pozorovat několik pozoruhodných dvojhvězd.
 
Rektascenze: 12h 00m do 9h 15m
Deklinace: +0 až +30 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Alpha Leonis (Regulus)
 
Mytologie:
V řecké mytologii souhvězdí představovalo "Nemeanského Lva", který pustošil města a vyskytoval se v blízkosti města Nemea. Díky své mimořádné srsti byl lev nezranitelný vůči jakýmkoli útokům - všechny zbraně prostě odrazil pryč, když ho zasáhly. Skolení ho, to byla jedna z "Heraklových" - také známý jako "Herkules" - dvanácti prací, které mu určil jeho otec Zeus. Po neúspěšném pokusu tak učinit mečem, uškrtil lva holýma rukama. Později Herakles nosil na sobě jěho kožich a sám byl tak nezranitelný. Bůh Zeus však uctil lva tím, že mu věnoval místo na obloze.
 
Astrologický význam: Lidé narození v tomto znamení jsou považováni za společenské, sebevědomé a požehnané úspěchem. Jejich velkorysost a egoismus z nich často dělá ideální vůdce. Jsou od srdce dobří, díky čemuž mají mnoho přátel. Oheň je jejich prvkem.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Jaro
 
Sousední souhvězdí: Malý lev, Rak, Sextant, Pohár, Panna