Kasiopeja

Kasiopeja je souhvězdí na severní obloze. Kasiopeja je viditelná po celý rok, i když nejvhodnější čas k jejímu pozorování je v listopadu. Kasiopeja vyprodukovala dvě supernovy, jedna z nich je známá jako Kasiopeja A. Kasiopeja A vybuchla před 300 lety a exploze byla spatřena ze Země. Hmota vyslaná při explozi byla rozptýlena do vesmíru několika procenty rychlosti světla. Tato hmota od té doby pokračuje v expanzi do obří skořápky, která obsahuje mnoho prvků, včetně kyslíku. Tyto prvky mohou v budoucnu vytvořit nové planety, hvězdy nebo dokonce i některé živé organismy.
 
Tvar a pozice:Kasiopeja
Pět hlavních hvězd tohoto souhvězdí tvoří tvar "W". To ukazuje svůj vrchol středozápadně směrem k Polárce - takže toto souhvězdí lze na obloze nalézt poměrně snadno.
 
Rektascenze: 22h 57m do 3h 41m
Deklinace: +47 až +78 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Alpha Kasiopejae (Schedir)
 
Mytologie:
Etiopský král Kefeus a jeho manželka Kasiopeja spáchali hřích marnivosti. Kasiopeja tvrdila, že je dokonce krásnější než Nereids, vodní bohyně z řecké mytologie. Nereids si o této urážce postěžovala bohu moře Poseidonovi, který poslal z moře mořské monstrum Ketose, jenž zdevastoval břehy země. Podle věštce by země mohla být osvobozena od prokletí pouze tak, pokud Andromeda, jediné dítě z královské rodiny, bude obětována mořskému monstru. Andromeda byla nemilosrdně uvázána na skále u moře, kde měla čekat na monstum, aby přišlo a sežralo ji zaživa. Perseus porazil monstrum, zachránil Andromedu a oženil se s ní.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Celoročně, zejména na podzim
 
Sousední souhvězdí: Andromeda, Pastýř, Lev, Perseus