Orel

Orel je nápadné souhvězdí, které naleznete na letní a podzimní obloze na severní polokouli. Je v rovině naší galaxie, Mléčné Dráhy. Jeho hlavní hvězda Altair má 10krát větší svítivost než naše Slunce a její jas je na noční obloze obzvláště nápadný.
 
Tvar a pozice:Orel
Hlavní hvězda Orla, Altair (α Aquilae), je velmi jasná a nápadná hvězda. Je součástí rozšířeného letního trojúhelníku. V bezprostřední blízkosti jsou jasné hvězdy Tarazed (γ Aquilae) a Alschain (β Aquilae). Tyto tři hvězdy společně tvoří hlavu orla. Zbývající hvězdy představují ptákova roztažená křídla.
 
Rektascenze: 18h 40m do 20h 35m
Deklinace: -12 až +8 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Altair má relativní velikost 0,8m. Spolu s hvězdami Deneb (Alpha Cygni) v souhvězdí Cygnus a Vega (Alfa Lyrae) tvoří tzv. Letní trojúhelník.
 
Mytologie:
Mezi dvanácti pracemi Herkulovými byl i nákup zlatých jablek od Hesperidek. Po cestě hrdina objevil nešťastného Promethea, který byl připoután ke skále. Otec bohů Zeus mu uložil trest, protože Prometheus proti jeho vůli pomohl lidstvu tím, že jim přinesl oheň a osvícení. Orel přilétal každý den, vytáhl kus Prometheových jater a snědl je. Herkules zabil šípem orla a propustil Promethea z jeho utrpení.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Léto
 
Sousední souhvězdí: Vodnář, Delfín, Šíp, Herkules, Had, Štít, Střelec, Kozoroh