Drak

Drak je souhvězdí na severní obloze, které lze pozorovat po celý rok. Drak je viditelný pouze na severní polokouli, takže lidé žijící na jižní polokouli nemají možnost vidět toto dlouhé souhvězdí. Jeho hvězdy nejsou příliš jasné, pouze tři hvězdy mají velikost nad velikost 3.0. Byl jedním ze 48 souhvězdí, které slavný astronom Ptolemaios uvedl ve své knize a stal se jedním z 88 moderních souhvězdí, která trvají dodnes.
 
Tvar a pozice:Drak
Tvar souhvězdí Draka je velmi roztažený, a proto je na večerní obloze celkem nápadný. Je obzvláště snadné jej najít, jelikož se vine kolem Malého a Velkého vozu. Nejjednodušší způsob, jak spatřit souhvězdí Draka je najít jeho hlavu. Jeho hlava se skládá ze čtyř hvězd ležících na sever od souhvězdí Herkula. Souhvězdí Draka zakončuje Thuban, polární hvězda.
 
Rektascenze: 9h 20m do 20h 54m
Deklinace: +47 až +86 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Gamma Draconis (Thuban)
 
Mytologie:
V řeckém bájesloví, souhvězdí Draka představuje draka, který střežil strom se zlatými jablky, jež představovaly věčné mládí. Herkules porazil draka během jedné ze svých dvanácti prací a ukradl jablka ze stromu. V římském bájesloví souhvězdí Draka představuje draka zabitého bohyní Minervou a který byl odhozen do nebe.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Celoročně, nejlépe na jaře
 
Sousední souhvězdí: Malý mevěd, Velká medvědice, Kefeus, Žirafa, Labuť, Lyra, a Pastýř