Pastýř

Pastýř, typické jarní souhvězdí, které se nachází daleko od Mléčné dráhy, je velmi památným. Někteří pozorovatelé vidí Pastýře jako papírového draka, jiní vidí v souhvězdí kornout zmrzliny. Bootes v latině znamená volův řidič. Sedm hvězd Velkého vozu (přímo "v pravém horním rohu" Pastýře) jsou považovány v tomto výkladu jako vůl.
 
Tvar a pozice:Pastýř
Díky jeho těsné blízkosti Velké medvědice lze toto souhvězdí velmi rychle a snadno na obloze najít. Pastýř je cirkumpolární, a proto jej lze vidět na severní obloze po celý rok. Vzhledem k tomu, že Pastýř je velmi bohatý na dvojhvězdy, může být při dobré noci spatřen i dalekohledem. Nejbližšími souhvězdími jsou Herkules a Panna.
 
Rektascenze: 13h 35m do 15h 50m
Deklinace: +7 až +55 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Arcturus (Alfa Boötis)
 
Mytologie:
Legenda praví, že Callisto, jedna z mladých žen spojována s bohyní lovu Artemis, otěhotněla a pak byla opuštěna Artemis. Manželka Dia, Hera, přeměnila Callisto na medvědici a její syn Arcas se stal vášnivým lovcem. Jednoho dne při lovu se setkal s medvědicí a chtěl zabít vlastní matku, protože ji samozřejmě nepoznal. Naštěstí Zeus zasáhl a zabránil katastrofě. Oba byli posláni do nebe, matka jako Velká medvědice a syn jako Pastýř.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Jaro
 
Sousední souhvězdí: Drak, Velká medvědice, Vlasy Bereniky, Panna, Váhy, Had, Severní koruna, Herkules