Kozoroh

Kozoroh je jedním z nejstarších známých souhvězdí. Leží na ekliptické linii a je jedním z 12ti znamení zvěrokruhu. Staří Babyloňané nazývali toto souhvězdí díky svému tvaru "Kozí rybou". Nový název Kozoroha byl vynalezen Římany. Kozoroh má zvláštní význam jako znamení zvěrokruhu v souvislosti s astrologií..

Tvar a pozice:Kozoroh
Celkově vzato, Kozoroh je spíše nenápadné souhvězdí, jelikož jen dvě z jeho hvězd jsou jasnější než velikost třídy 3. Nejjednodušší způsob, jak najít souhvězdí Kozoroha, je hledat jasné hvězdy "Jižní ryby" a Altair v souhvězdí "Orla". Jakmile je najdete, představte si mezi nimi linii - hned pod touto pomyslnou čárou uvidíte souhvězdí Kozoroha.

Rektascenze: 20h 05m do 21h 55m
Deklinace: -9 až -28 stupňů

Nejjasnější hvězda: Delta Capricorni (Deneb Algedi)

Mytologie:
"Dnešní Kozoroh je výjimečný hybrid, který se skládá z kozy a ryby, jehož původ sahá až do doby Gigantomachy. V těchto časech se při jedné bitvě olympští bohové dali na útěk před obry a proměnili se ve zvířata, aby se tak maskovali. Tak se Diova manželka Héra proměnila v bílou krávu a Zeus sám v ovci.
Sám, tak jak byl, vylepšil bůh pastýřů Pan svou masku a proměnil své tělo do dvou polovin zvířat zároveň: horní polovina byla přeměněna na kozu a dolní na rybu. Z této skutečnosti vyplývá staré mytologické pojmenování ""kozí ryba "", které utváří dnešní souhvězdí Kozoroha."

Astrologický význam: Lidé, kteří se narodili ve znamení Kozoroha, jsou považováni za svědomité a vážné. Díky své píli a smyslu pro realitu se s nimi často setkáváme jako s "tvrdými" lidmi. Za jejich vnější tvrdostí je nicméně velmi často citlivý a vřelý člověk. Prvkem Kozoroha je Země.

Nejvhodnější období pro pozorování: Podzim

Sousední souhvězdí: Orel, Střelec, Mikroskop, Jižní ryba, Vodnář