Vozka

Vozka je jedno ze 48 souhvězdí popsaných Ptolemaiem. Asi za 13000 let Vozka označí nebeský rovník. Vzhledem k jeho rozloze a poloze je Vozka snadno rozpoznatelným souhvězdím. Se současným názvem Auriga přišli Babyloňané. Auriga znamená v latině "Vozka" nebo "Povozník".
 
Tvar a pozice:Vozka
S pouhou jednou hvězdou v sousedním souhvězdí, Býk "vypůjčil" hvězdu Vozkovi, který je téměř pravidelným pětiúhelníkem. Jeho hlavní hvězda, Capella, je třetí nejjasnější hvězda na severní obloze. Nejjižnější hvězda Alnath, která dokončuje pětiúhelník, byla dříve známa jako γ Aurigae v souhvězdí Auriga. Po stanovení hranice souhvězdí "Mezinárodní astronomickou unií" (IAU) je nicméně tato hvězda dnes v souhvězdí Býka. Středem souhvězdí pokračuje skupina hvězd z Mléčné dráhy. To je důvod, proč tam jsou některé zajímavé objekty k pozorování, jako jsou například některé hvězdokupy a mlhoviny.
 
Rektascenze: 4h 35m až 7h 30m
Deklinace: +28 až +56 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Capella (Alpha Aurigae)
 
Mytologie:
V řeckém bájesloví je syn kováře Hefausta jménem Erichthonius spojován se souhvězdím Vozky. Erichthonius byl tvůrcem čtyřspřeží, vozíku pro čtyři koně používaném v bitvách. Když porazil Amphictyona v bitvě, stal se králem Atén. Stalo se tak hlavně díky jeho velké inteligenci, a tak ho Zeus po jeho smrti odměnil místem na nebi.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Podzim
 
Sousední souhvězdí: Žirafa, Perseus, Býk, Blíženci, Rys