Vodnář

Vodnář je velký prostor, ale spíše slabé souhvězdí. Přesto je jedním z nejstarších známých souhvězdí na obloze a znamením zvěrokruhu. U starších kultur označoval období dešťů v astronomickém kalendáři, což dávalo představu o původu jeho jména a jeho historického významu. Vodnář je nejlépe vidět od srpna do listopadu.
 
Tvar a pozice:Vodnář
Vodnář se nachází jižně od Pegase a přiléhá k několika jiným souhvězdím, která jsou spjata s vodou (Ryby, Velryba, Jižní ryba, Delfín). Skládá se z velmi slabých hvězd, a proto je obtížné ho rozpoznat jako symbol. Beta Aquarii je nejjasnější hvězda ve Vodnáři. Její jméno Sadalsuud je arabského původu a znamená "štěstí štěstí". Nicméně, Alpha Aquarii má 6000krát větší svítivost než naše Slunce, což ji činní opravdovým obrem.
 
Rektascenze: 20h 38m do 23h 56m
Deklinace: -25 až +3 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Beta Aquarii (Sadalsuud)
 
Mytologie:
Podle legendy Vodnář představuje Deucaliona, který přežil potopu a byl předchůdcem lidské rasy. Podobně jako řecký Noe přežil povodně rozzlobeného Dia a zachránil civilizaci. Podle jiné tradice Vodnář ukazuje Kecropse I., zakladatele Athén a Ganymed, Diova čišníka. V současné době je "Věk Vodnáře" hodně zmiňován. Základem je, že jarní rovnodennost se od poloviny minulého století chystá opustit Ryby a přestěhovat se do Vodnáře v důsledku precese.
 
Astrologický význam: Lidé, kteří se narodili ve znamení Vodnáře, jsou považováni za společenské a nekonvenční. Jsou spíše extrovertní než introvertní, přemýšlejí rychle a nejsou ohromeni tradicemi. Často jsou idealisty, svoboda je jejich největší přínos.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Podzim
 
Sousední souhvězdí: Pegas, Koníček, Delfín, Orel, Kozoroh, Jižní Ryba, Sochař, Velryba, Ryby