Velká medvědice

Ursa Major je také populárně známé jako Velký vůz. Velký vůz je nejprominentnější souhvězdí na noční obloze a můžeme toto velmi velké souhvězdí pozorovat v průběhu celého roku. V odborném jazyce se to nazývá "cirkumpolární". Velká medvědice (Ursa Major je latinský termín, který znamená "velký medvěd") je souhvězdí na severní obloze a velmi staré souhvězdí, které již bylo známo starým Egypťanům. Ursa Major bylo také zmíněno mnoha slavnými básníky, jako byli Shakespeare, Tennyson a Homer.
 
Tvar a pozice:Velká medvědice
Velká medvědice se skládá z velkého počtu hvězd. Sedm nejjasnějších hvězd souhvězdí tvoří tvar podobný vozu. Celé souhvězdí však vypadá jako medvěd, a v důsledku toho je na souhvězdí odkazováno veřejností jako na Velký vůz. "Vůz" však není souhvězdí samo o sobě, ale asterismus, velmi charakteristický vzor na obloze, který sám o sobě není považován za souhvězdí. Ursa Major se skládá z mnoha na obloze jasných galaxií, včetně dvojice Messier 81 (což je jedna z nejjasnějších galaxií na obloze) a Messier 82.
 
Rektascenze: 14h 08m do 8h 04m
Deklinace: +28 až +73 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Epsilon Ursae maioris (Alioth)
 
Mytologie:
Mytologie souhvězdí Ursa Major je celkem tragická. V řeckém bájesloví se Zeus zamiloval do mladé ženy jménem Callisto, a měli syna jménem Arcas. Plna žárlivostí, Hera, Diova manželka, proměnila krásnou ženu do medvědice. Později se Callisto ještě v podobě medvědice setkala se svým vlastním synem Arcasem. Arcas si neuvědomil, že je to jeho matka, a dokonce se ji pokusil zastřelit. Aby Callisto zachránil, Zeus je oba promenil v medvědy a dal je na oblohu, kde tvoří Ursa Major.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Celoročně, nejlépe v zimě
 
Sousední souhvězdí: Drak, Rys, Malý lev, Vlasy Bereniky, Honící psi, Pastýř