Trojúhelník

Na severní části oblohy můžeme najít "Trojúhelník". Jedná se o poměrně nenápadné souhvězdí skládající se z pouhých tří hvězd a z nich pouze jedna dosahuje velikosti třídy 3. Na jižní polokouli je odpovídající protějšek k "Trojúhelníku" s názvem "Jižní trojúhelník", nebo "Triangulum Australis". Severní "Trojúhelník" je jedním z těch souhvězdí antického světa, které již bylo zmíněno Ptolemaiem.
 
Tvar a pozice:Trojúhelník
Asi 10° severně od hlavy souhvězdí "Raka" najdeme Severní trojúhelník. Nejvýraznějším objektem v souhvězdí Trojúhelníku je spirální galaxie M33. Otevřená hvězdokupa NGC 752 je krásná na pohled. Souhvězdí poskytuje mírně protáhlý isosceles a Trojúhelník je představován jejími třemi nejjasnějšími hvězdami. Jeho sousední souhvězdí jsou Andromeda, Ryby, Beran a Perseus.
 
Rektascenze: 1h 31m do 2h 50m
Deklinace: +25 až +37 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Beta Trianguli (HIP 10064)
 
Mytologie:
Řekové jej nazývali "Trojúhelník" i "Trigonon", "Delta" nebo "Deltoton". Mimo jiné v něm viděli deltu Nilu. Ale Trojúhelník také zobrazuje Sicílii, ostrov ve Středozemním moři, který je zasvěcen Demeterovi. Říká se, že Persepona byla odtud unesena do podsvětí Hades. Hades, což je i jméno boha podsvětí, se zamiloval do Kore. Zeptal se svého bratra Dia, kmotra, zda se s ní může oženit. Zeus ani nesouhlasil, ani žádost neodmítl, protože věděl, že se Kore nebude chtít přesunout do temného podsvětí. Takže Hades unesl Kore a přivedl ji do podsvětí proti její vůli, kde byla jmenována Perseponou.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Podzim
 
Sousední souhvězdí: Andromeda, Ryby, Perseus, Beran