Střelec

Střelec je nejjižnější ze souhvězdí zvěrokruhu, což ho řadí do samého středu galaxie. Jeho poloha je mezi Štírem a Kozorohem, Střelec je tak velmi blízko na hvězdy bohatých oblastí v Mléčné dráze. Tak může být obtížně spatřitelný ze zemí na severní polokouli kvůli své jižní poloze na obloze. O 22 z jeho hvězd je známo, že mají planety, což znamená, že má více planetárních hostitelů než jakékoli jiné známé souhvězdí.
 
Tvar a pozice:Střelec
Ačkoli jeho jméno znamená v latině "lukostřelec", mnoho současných pozorovatelů hvězd se domnívá, že tvar souhvězdí více připomíná čajovou konvici a mlhavé hvězdokupy Mléčné dráhy připomínají "páru" z hrdla čajové konvice. Nejjasnější hvězda Střelce, Epsilon Sagittarii, je 250 krát jasnější než Slunce. Pokud chcete najít Střelece na obloze, souhvězdí Kozoroha a Štíra můžou pomoci jako vodítko: Kozoroh je od něj vlevo nahoře, Štír pak vpravo dole od Střelece.
 
Rektascenze: 17h 43m do 20h 28m
Deklinace: -45 až -12 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Epsilon Sagittarii (Kaus Australis)
 
Mytologie:
Souhvězdí bylo poprvé zaznamenáno Babyloňany a pak Sumeřany, kteří ho spojovali s bohem předků Pabilsagem. Řekové dali souhvězdí jméno Chiron, stejná postava jako Střelec, který byl kentaurem. Kentaur je tvor, který má torzo člověka a tělo koně, známý pro své dovednosti s lukem a šípy. Chiron, básník a moudrý rádce mytologických hrdinů, jako byli Herkules, Achilles a Aesculap, byl nesmrtelný. Zraněn v kopytě otráveným šípem, bolestí se mu chtělo umřít. V důsledku toho ho Zeus umístil na oblohu.
 
Astrologický význam: Střelec je znamením zvěrokruhu a astrologové tvrdí, že lidé narození ve znamení "Střelece" jsou zábavní, milující typy, otevřené novým zkušenostem a s vrozeným smyslem pro humor. Idealismus a ohnivá oddanost spravedlnosti mohou také charakterizovat lidi narozené v tomto znamení. Prvkem Střelce je oheň.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Léto
 
Sousední souhvězdí: Orel, Štír, Jižní koruna, Dalekohled, Mikroskop, Kozoroh