Štír

Štír je poměrně nápadné souhvězdí. Nachází se v blízkosti středu Mléčné dráhy a také v rovině ekliptiky jako jedno z 12ti znamení zvěrokruhu. Vzhledem k jeho klepetům lemovaným jasnými hvězdami a pro štíra typicky zakřiveným ostenem, je toto souhvězdí poměrně snadno rozpoznatelné na obloze i pro začátečníky.
 
Tvar a pozice:Štír
Nejjasnější hvězda Štíra byla také Araby nazývána Qualbu'l-Agrab - "Srdce Štíra" díky své poloze. Řekové měli pro ni také zajímavý název: Antares (antares) - což znamená "Protějšek-Marsu". Název je odvozen od červené barvy hvězdy a skutečnosti, že Mars a "Protějšek-Marsu" se navzájem na obloze často nepotkávají. Poté, co najdete "Protějšek-Marsu", budete moci rozpoznat klepeta a bodec štíra, který trčí vzhůru. Bohužel si můžete prohlédnout toto souhvězdí pouze v létě, a dokonce i pak je neúplné kvůli své velmi jižní pozici na obloze.
 
Rektascenze: 15h 47m do 17h 59m
Deklinace: -46 až -8 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Antares (velikost 1.06)
 
Mytologie:
Aby učinil královu dceru, Merope, svou manželkou, měl podle mytologie zkušený lovec Orion osvobodit ostrov Chios od všech volně žijících zvířat. Přes všechny své zkušenosti tak nebyl schopen učinit, tak mu král nedovolil, aby si vzal jeho dceru. Orion tím byl velmi rozrušen a chtěl zabít všechna zvířata na světě. To způsobilo, že Gaia, bohyně Země, byla velmi vyděšena. Vyslala malého, ale nebezpečného štíra, aby zastavil vymírání všech zvířat a Oriona před způsobením jakékoli škody. Bohyně lovu Artemis měla Oriona ráda a chtěla ho uchránit před jeho zkázou. Vyřešila konflikt jednoduchým způsobem. Dala oba na opačné konce oblohy. Dokonce i dnes Orion a Štír zůstávají na obloze daleko od sebe - nikdy nebudou vidět najednou.
 
Astrologický význam: Lidé narození ve znamení zvěrokruhu Štíra mají silnou vůli a jsou sebevědomí. Jsou velmi vášniví a mohou žárlit a být mstiví. Jsou velmi upřímní a čestní a mohou t9m lidem pomoci, ale i ublížit. Prvkem Štíra je voda.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Léto
 
Sousední souhvězdí: Váhy, Vlk, Pravítko, Oltář, Jižní koruna, Střelec