Rak

Rak, také známý pod svým latinským názvem "Cancer", je souhvězdí nacházející se na rovině ekliptiky. Od roku 2002 je Slunce v souhvězdí od 21.července do 10. srpna každý rok. Jako znamení zvěrokruhu, Rak má zvláštní astrologický význam a vliv na osudy lidí.
 
Tvar a pozice:Rak
Rak má tvar dvou po sobě jdoucích Y spojených na svých základnách. Je těžké jej vidět pouhým okem, protože se skládá především z relativně slabých hvězd. Nejjednodušší způsob jak ho najít, je nakreslit si imaginární čáru mezi jasně viditelnými Blížencí (Gemini - po pravé straně Raka) a Lvem (Leo, po jeho levé straně).
 
Rektascenze: 7h 55m do 9h 20m
Deklinace: +7 až +33 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Beta Cancri (Altarf)
 
Mytologie:
Zajímavá legenda se vztahuje k astrologickému znamení Raka. Říká se, že Heracles, nemanželský syn Dia, musel bojovat s vodní hadem. Během bitvy, Hera, matka bohů, kteří opovrhovali Heraklem, poslala zlého Raka, aby ho zabil. Zvíře kouslo Herakla na patě tak silně, že se rozzuřil. Popadl Raka a hodil jím tak silně, že odletěl do nebe, kde může být viděn ještě dnes jako souhvězdí Raka.
 
Astrologický význam: Lidé narození v tomto znamení jsou velmi citliví a emocionální. Jsou považováni spíše za introverty a plaché, ale zároveň jsou schopni být velmi společenští a empatičtí. Jsou opatrní, pokud jde o finanční záležitosti. Jejich prvkem je voda.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Zima
 
Sousední souhvězdí: Rys, Blíženci, Malý pes, Mořský Had, Lev