Pegas

Pegasus je vzhůru stojící, okřídlený kůň. Souhvězdí Pegase je snadno rozpoznatelné podle svých čtyř hlavních hvězd, které tvoří čtverec. Tato rozlehlá souhvězdí se nachází v blízkosti severního nebeského rovníku. Některé zvláštní kulové hvězdokupy, stejně jako spirální galaxie Pegase ho dělají krásným objektem pro pozorování dalekohledem.
 
Tvar a pozice:Pegas
Čtyři hvězdy tvoří čtvercové "tělo" Pegase. Další tři hvězdy tvoří krk a hlavu okřídleného koně. Toto souhvězdí se nachází v blízkosti rovníku. Specifikem Pegase je sledování kulové hvězdokupy M 15, která je asi 30000 světelných let daleko. Může být viděn normálním dalekohledem, ale bude vypadat jen jako mlhavé místo. Kromě toho Pegas nabízí spirální galaxii, která je od nás 60 milionů světelných let daleko (NGC 7331). Pro takové pozorování budete potřebovat opravdu dobrý dalekohled.
 
Rektascenze: 22h 57m do 2h 39m
Deklinace: +22 až +53 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Epsilon Pegasi (Enif)
 
Mytologie:
V řeckém bájesloví byl hrdina Pegas okřídlený kůň s magickou mocí. Nebylo snadné Pegase zkrotit. Hrdinovi Bellerophonovi se to však podařilo, z velké části kvůli velké nestřídmosti, a tím získal Pegase jako svého koně. Po tomto skutku ho však ovládla pýcha, a dámy a pánové z Olympu mu přikázali, aby ukončil pobouření, jehož byl kůň byl příčinou. Po smrti svých dětí v bitvě Bellerophon požádal Pegase, aby ho vzal na Olymp. Ačkoli Pegas souhlasil, klesl zpátky na Zem poté, co ho Zeus buď udeřil bleskem, nebo způsobil, že ho Pegas shodil.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Podzim
 
Sousední souhvězdí: Ještěrka, Labuť, Lištička, Delfín, Koníček, Vodnář, Ryby, Andromeda