Panna

Panna je neobyčejně velké souhvězdí, které se nachází přímo na ekliptice (linie, kterou Slunce následuje po obloze v průběhu roku), proto patří k 12ti znamením zvěrokruhu. Jedním z nejvýraznějších rysů souhvězdí Panny je velká kupa galaxií Virgo, která se skládá z asi 2000 galaxií.
 
Tvar a pozice:Panna
Panna je neobyčejně velké souhvězdí, druhé po souhvězdí Hydry, ve svých proporcích. Panna je umístěna mezi souhvězdím Lva (Leo) a souhvězdí Vah (Libra). Ve své formaci Panna vypadá jako sedící žena.
 
Rektascenze: 11h 37m do 15h 11m
Deklinace: -23 až +14 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Spica
 
Mytologie:
K dispozici jsou dva populární mýty, které vysvětlují původ souhvězdí Panny. V jednom řeckém mýtu, Persephone, bohyně plodnosti a panna je jednoho dne unesena Hadem, bohem podsvětí. Její matka Demeter se marně snaží, aby ji našla, a nakonec se rozhodne ze zoufalství zničit úrodu. Ve snaze ji uklidnit, Hades umožňí Persephone vrátit se každý rok na jaře, aby jí pomohla se sklizní. To vysvětluje vzhled souhvězdí Panny, která je každý rok viditelná pouze v období od března do srpna. V pokračování s panenskouu tématikou, bohyně Astraea, dcera Dia, krále bohů, je stále více a více unavena z nekonečného lidského válčení a rozhodne se vystoupit do nebe, čímž se stává souhvězdím Panny, kde drží váhy spravedlnosti (Libra) ve svých rukou.
 
Astrologický význam: Hvězdné znamení Panny je znamení zemské, a stejně jako u všech znamení Země, lidé pod jeho znamením se drží při zemi a jsou praktičtí. Lidé ve znamení Panny mají obvzláště rádi pořádek a řádné zřízení, mají tendenci k perfekcionismu a jsou netolerantní vůči lehkomyslnému chování.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Jaro
 
Sousední souhvězdí: Lev, Pohár, Havran, Mořský had, Váhy, Had, Pastýř