Orion

Orion, také známý jako "Lovec", je jedním z nejvýraznějších a nejrozpoznatelnějších ze všech souhvězdí na noční obloze. Jako jedno z nejstarších souhvězdí, které se nacházejí na rovníku, je Orion dobře známý pro jeho obří mlhoviny nebo hvězdu formující oblast. Charakter Oriona je divoký lovec nesoucí meč, který bojuje proti útoku býka švihem své hole.
 
Tvar a pozice:Orion
Orion se nachází téměř přímo na nebeském rovníku, tvoříc tak imaginární prodloužení rovníkové plochy. Hlavním rysem souhvězdí je jeho "pás" ze tří hvězd, někdy uváděných jako "Tři králové". Tyto hvězdy jménem Alnitak, Alnilam a Mintaka jsou také občas uváděny jako "Jákobův žebřík" nebo podpěrčí kříže. Tento "pás" je nejsnadněji viditelný na severní polokouli v průběhu měsíce ledna. Nalezení tři hvězd pásu je nejjednodušším způsobem, jak lokalizovat souhvězdí na obloze. Podpaží Oriona a levá noha jsou označeny dvěma nejjasnějšími hvězdami noční oblohy. Betelgeuse, podpaží, je jasně červená hvězda, zatímco Rigel, noha, je šestou nejjasnější hvězdou na obloze.
 
Rektascenze: 4h 45m do 6h 25m
Deklinace: +11 až +23 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Beta Orionis (Rigel)
 
Mytologie:
Název Orion pochází z řecké mytologie, kde lovec byl pravěký obr, který se chtěl oženit s Merope, dcerou krále Chiosu, Oenopiona. I když existují různé verze příběhu, v podstatě Oenopion odmítl a Orion byl naštvaný, a tak chtěl z pomsty zabít všechna zvířata na světě. Gaia, bohyně Země, proto poslal štíra, aby otrávil Oriona, vyděšena, že by vykonal svou hrozbu. Artemis, bohyně lovu chránila Oriona tím, že ho umístila na opačnou stranu oblohy od štíra. To je důvod, proč souhvězdí Štír vychází na opačné straně oblohy než Orion, a tato dvě souhvězdí nikdy nejsou vidět spolu na noční obloze.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Zima
 
Sousední souhvězdí: Býk, Eridanus, Blíženci, Vlk, Jednorožec