Malý medvěd

Také známý jako "Malý vůz", Malý medvěd je jedno z nejdůležitějších souhvězdí na obloze pro astronomy. Malý medvěd (Ursa Minor v latině, nebo "menší medvěd") je souhvězdí na severní obloze. Viditelné z Evropy po celý rok, je na něj občas odkazováno jako na "Malý vůz". Hlavní hvězdou tohoto souhvězdí je Polárka, jedna z nejdůležitějších hvězd na obloze pro astronomy. Zdá se, že všechna ostatní nebeská tělesa se po celý den točí kolem ní, používajíc tuto hvězdu jako osu. Polárce je také dána významná role v legendách o indických Védách, jež měly roli vůdců skupiny bohů.
 
Tvar a pozice:Malý medvěd
Malý medvěd je podobný tvaru Velké medvědice, někdy označované jako "Velký vůz". To je důvod, proč Ursa Minor je někdy nazýván "Malý vůz". Na rozdíl od Velkého vozu, "rukojeť" Malého vozu není rovná, ale je zahnutá směrem nahoru. Hlavní hvězda souhvězdí, Polárka, zůstává pevně ve své pozici na noční obloze. Výška polohy hvězdy na severu odpovídá zeměpisné šířce pozorovatele.
 
Rektascenze: 0h 0m do 24h 00m
Deklinace: +65 až +90 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Alpha Ursae Minoris (Polárka neboli Severní hvězda)
 
Mytologie:
Callisto byla krásná nymfa, která přitahovala Dia. Později porodila bohova Syna Arcase. Hera, Diova manželka, proměnila Callisto v Medvědici. O několik let později, když Arcas lovil v lese, Hera zajistila, aby se Callisto setkala se svým synem. Arcas se chystal neúmyslně zabít svou matku, když Zeus zasáhl. Bůh umístil Callisto na nebi jako Velkou medvědici, a později zajistil, že Arcas se k ní připojil jako Malý medvěd.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Celoročně, nejlépe na jaře
 
Sousední souhvězdí: Kasiopeja, Drak, Žirafa, Velká medvědice, Kefeus