Lyra

Lyra je malé, ale výrazné souhvězdí, které lze snadno vidět na letní a podzimní obloze. Lyra je na severní polokouli. Toto souhvězdí se dá najít poměrně snadno, zvláště když víte, že Lyra je severně od Mléčné dráhy. Název souhvězdí Lyra je odvozen od starověkého strunného nástroje, který je také nazýván lyra.
 
Tvar a pozice:Lyra
Lyra má formu jednotného rovnoběžníku, strun lyry. Na své velmi jasné hlavní hvězdě, Veze, je lyra velmi krásné vidět. Je to druhá nejjasnější hvězda na severní polokouli a pátá nejjasnější hvězda na celé noční obloze. Lyra je severně od Mléčné dráhy a je poměrně dobře vidět. V tomto souhvězdí může být mnoho různých galaktických mračen na různých úrovní jasu.
 
Rektascenze: 18h 13m do 19h 28m
Deklinace: +25 až +47 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Alfa Lyrae (Wega)
 
Mytologie:
O strunném nástroji lyře se říká, že byla vynalezena Hermesem, řeckým bohem. Tento hudební nástroj byl dán Apollovi, jeho nevlastnímu bratrovi. Apollo byl později nazýván Orpheeem, slavným zpěvákem s nástrojem. Orfeus s lyrou okouzlil boha podsvětí Hadese, aby zachránil svou nevěstu Eurydice z podsvětí. Eurydice byla zabita hadím uštknutím. Nicméně, při odchodu Orpheus neuposlechl přikázání podsvětí neohlížet se. Zemřel, a po jeho smrti byla na jeho počest lyra umístěna na oblohu. Eurydice zůstala v podsvětí.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Léto
 
Sousední souhvězdí: Drak, Herkules, Lištička, Labuť