Herkules

Souhvězdí Herkules je jedním ze 48 klasických souhvězdí uvedených Ptolemaiem, a je jedním z 88 moderních souhvězdí. Je to páté největší souhvězdí na obloze. Název souhvězdí ve starověké řečtině je "Engonasin", což znamená "na kolenou". V řeckém bájesloví, "klečící Herkules" představuje Herkulovy výčitky svědomí poté, co oklamán zabil svou ženu a děti.
 
Tvar a pozice:Herkules
Herkules je reprezentován jako "klečící muž". Ačkoli Herkules je páté největší souhvězdí na obloze, pouze tři z jeho hvězd jsou jasnější než velikost 3. Jeho nejjasnější hvězda je Beta Herculis o síle 2.8. Lze ji nalézt mezi souhvězdími Lyrou a výraznou "Severní korunou". Herkules je ve směru pohybu našeho Slunce a v tomto bodě se pohybuje spolu s naší planetou rychlostí 20 km/s. Pro pozorovatele hvězd Herkules obsahuje dvě zajímavé kulové hvězdokupy, které mohou být pozorovány i relativně standartním dalekohledem.
 
Rektascenze: 15h 48m do 18h 57m
Deklinace: +3 až +51 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Beta Herculis (Kornephoros)
 
Mytologie:
Podle řeckých legend, Herkules, syn Alkmeny a Dia, který ve hněvu zabil svou ženu a děti, byl zničen lítostí. Král Eurystheus mu pak přiřadil legendárních "dvanáct prací", které mu měly pomoci napravit jeho křivdy. Když zdárně dokončil "dvanáct prací", vybudoval na hoře Eta pohřební kupu, zničíc tak své smrtelné tělo. Jeho duše pak byla na nebi spojena s jeho otcem Diem a dalšími bohy.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Léto
 
Sousední souhvězdí: Orel, Pastýř, Drak, Lyra , Hadonoš, Had, Šíp, Lištička