Had

Jako jediné souhvězdí na obloze je Had tvořen dvěma po sobě následujícími částmi. Tyto dvě části se skládají z dlouhých řetězců hvězd. Je také velmi zajímavé, že až v roce 2010 byl v tomto souhvězdí objeven planetární systém pouhých 170 světelných let od Země! Had také patří mezi 48 zmíněných souhvězdí Ptolemaiem.
 
Tvar a pozice:Had
Spirála se skládá ze dvou částí, trojúhelníkové hlavy, a další východní část se nazývá ocas. Hlava Hada, Serpens Caput je díky svému tvaru trojúhelníku zcela na západě. Ocas, Serpens Cauda, se nachází na okraji naší Galaxie. V této části Hada lze nalézt velmi známou plynnou mlhovinu M16.
 
Rektascenze: 15h 10m do 18h 58m
Deklinace: -16 až +25 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Unukalhai (Alpha Serpentis)
 
Mytologie:
Existují dvě různé varianty reprezentující stvoření Hada: Město Lema žilo neustále v nejistotě, pronásledováno mnohohlavým hadem. Hrdinovi Heraklovi bylo určeno bestii zabít. Všimnul si, že hadovi dorostly nové hlavy, jakmile jednu seťal. Kromě toho byl stále napadán obřím rakem. Dostalo se mu pomoci od svého synovce, který pálil části hada, kde Herakles uťal hadovy hlavy, aby již nemohly dorůst.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Léto
 
Sousední souhvězdí: Severní koruna, Pastýř, Panna, Váhy, Herkules a mnoho dalších