Delfín

Delphinus (Delfín) je malé souhvězdí s charakteristickým diamantovým vzorem, viditelné na severní obloze. Může být spatřeno na východ od nápadné hvězdy Altair, která je v souhvězdí Orla. Přátelský delfín skáče nebesy kolem Altair.
 
Tvar a pozice:Delfín
Toto souhvězdí se nachází v Mléčné dráze a je rozpoznatelné zejména díky svému výraznému, kompaktnímu tvaru. Diamant hvězd tvoří tělo delfína a pátá hvězda na jihu dotváří jeho ocas. Stejně jako souhvězdí Orion se Delfín nachází v blízkosti rovníku a lze jej pozorovat z libovolného místa na světě vyjma Antarktidy.
 
Rektascenze: 20h 14m do 21h 08m
Deklinace: +2 až +21 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Beta Delphini (Rotanev)
 
Mytologie:
Mytologie Delfína vypráví o Arionovi z Lesbosu, slavném řeckém básníkovi a hudebníkovi, který shromáždil ohromný poklad. Při plavbě po moři ho jeho posádka námořníků zradila kvůli jeho majetku a poskytla mu pouze jedno poslední přání: zazpívat svou poslední píseň na lyru. Jak hrál svou krásnou melodii, byl hozen do moře, ale byl pak zachráněn delfínem, který ho dovedl do nebes na svých zádech. Arion, jeho lyra a delfín nyní mají stále místo na hvězdné obloze. Alternativní legenda vypráví o mořském bohu Poseidonovi a jeho nové manželce Amphitrite, která uprchla do pohoří Atlas chránit své panenství. Poseidon poslal delfína jako zvěda, aby přesvědčit Amphitrite k návratu. Když ji úspěšně přivedl zpátky, bůh udělil Delfínovi místo v nebi a zrodilo se tak souhvězdí.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Léto
 
Sousední souhvězdí: Lištička , Šíp , Orel , Vodnář , Pegas, Koníček