Býk

Souhvězdí Býka se nachází na obou stranách eliptické oběžné dráhy Slunce, což ho činí jedním z 12ti astrologických znamení zvěrokruhu. Toto souhvězdí je vidět na zimní obloze, a to zejména kolem prosince a ledna, a je ho pozoruhodně snadné pozorovat vzhledem k výrazné povaze mnoha z jeho krásných hvězd.
 
Tvar a pozice:Býk
Jeví se na obloze ve tvaru býka a lze jej nalézt severovýchodně od významné mlhoviny v Orionu. Mezi jeho nejnápadnější rysy patří tvary "V" formací hvězd známých jako Hyades, které tvoří býkovu hlavu. Oko býka je vymezeno načervenalou září hvězdy Aldebaran. Vrchol býčího rohu je reprezentován hvězdou Elnath, druhou nejjasnější hvězdou souhvězdí Býka, který se nachází východním směrem od Hyades. A také relativně mladá skupina hvězd, známých jako Plejády, se nachází v blízkosti Elnath.
 
Rektascenze: 18h 40m do 20h 35m
Deklinace: -2 až +31 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Aldebaran
 
Mytologie:
V řeckém bájesloví byl král bohů Zeus ohromen krásnou Europou. Zeus se rozhodl, že chce svést Europu, a tak se zjevil jako velký bílý býk. Zatímco Europa trhala květiny, narazila na tohoto impozantního býka, sedla si a začala jej hladit. Byla tak zaujata touto činností, že si nevšimla jeho pohybu. Plavali pryč a nakonec dorazili na ostrov Kréta. Jakmile dorazili na Krétu, Zeus se zjevil jako bůh Zeus, načež udělal Europu královnou Kréty. Na památku jeho transformace do býka Zeus vytvořili Taurus, souhvězdí Býka.
 
Astrologický význam: Býci jsou ovládáni prvkem Země, což z nich dělá praktické lidi. Býci, jako Zeus, král bohů, jsou velmi vášnivého a romantického charakteru. Štěstí pro Býky přichází v době, kdy trpělivě budují úspěšný život pro sebe a svou rodinu.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Zima
 
Sousední souhvězdí: Vozka, Perseus, Beran, Velryba, Eridanus, Orion, Blíženci