Blíženci

Blíženci, také známí jako "dvojčata", je velmi slavné souhvězdí velkého astrologického významu. Jeho severovýchodní část prochází Mléčnou drahou a je snadno pozorovatelné v zimě, kdy se řada velkých hvězdokup objeví na obloze. Vzhledem k tomu, že Blíženci leží na ekliptické linii, Slunce, Měsíc a planety protínají svými oběžnými dráhami toto souhvězdí.
 
Tvar a pozice:Blíženci
Blíženci se jeví jako dva lidé, kteří stojí bok po boku. Hlavy obou postav symbolizují slavné římské Dioskúry: Castora a Polluxe. Pollux, jasnější hvězda z dvojice, je od nás ze Země jen 34 světelných let daleko. Svítí oranžově a je součástí slavného Zimního hexagonu. Castor je vícehvězdný systém skládající se ze tří hlavních a tří vedlejších hvězd.
 
Rektascenze: 06h 00m do 08h 08m
Deklinace: +10 až +35 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Beta Geminorum (Pollux)
 
Mytologie:
Jména nerozlučných dvojčat, původně odvozená z řecké mytologie, jsou Castor a Polydeukes, kteří se později stali Castorem a Polluxem během římské nadvlády. Castor je syn krále Tyndarea ze Sparty a Pollux je syn Diův. Jeden z nich byl smrtelný, zatímco druhý byl nesmrtelným polobohem. Společně dvojčata zažila hrdinské dobrodružství Argonautů, které je považováno za třetí velké dobrodružství v řecké literatuře po Odyssee a Iliadě. Nicméně Castor byl zabit během hádky s přáteli, načež Polydeuces požádal svého otce Dia, aby mohl sdílet smrtelnost se svým bratrem. Od této chvíle trávili své dny v Hades, podsvětí, namísto na Olympu, hory bohů. Ve jménu jejich bratrské lásky byli oba umístěni na obloze.
 
Astrologický význam: Lidé, kteří se narodili ve znamení Blíženců jsou považováni za šetrné a flexibilní. Extrovertní a výmluvní, ale zdá se, že někteří jsou také povrchní a rozmarní. Díky rychlé vnímavosti není pro Blížence žádný problém být příliš náročný. Prvkem Blíženců je vzduch.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Zima
 
Sousední souhvězdí: Vozka, Býk, Orion, Malý pes, Rak, Rys