Beran

Beran je malé souhvězdí s velkým významem. Světlé hvězdy α (Hamal), β (Sheratan) a γ (Mesarthim) představují křivku. Slunce vstoupí do Berana 19. dubna a zůstane tam až do 14. května. Nicméně Berana lze nejlépe pozorovat na podzim.
 
Tvar a pozice:Beran
Beran se nachází jižně od hnědého souhvězdí Trangulum a na západ od Ryb. Beran vypadá jako mírně ohnuté křivky, vidět skutečného Berana v souhvězdí vyžaduje trochu fantazie. Beta Arietis je systém dvojité hvězdy. 53 Arietis je další zajímavou hvězdou souhvězdí Berana. Sotva viditelná pouhým okem, udivila astronomy svou mimořádnou rychlostí, s níž cestuje prostorem - rychlostí více než 160 kilometrů za sekundu.
 
Rektascenze: 01h 46m do 03h 29m
Deklinace: +10 až +31 stupňů
 
Nejjasnější hvězda: Alpha Arietis (Hamal)
 
Mytologie:
Souhvězdí Berana bylo poprvé zmíněno v mezopotámské kultuře před více než 5000 lety. Bylo známé také jako Agrarian. Interpretace tohoto souhvězdí jako Berana má své kořeny v příběhu o Zlatém rouně. Zlatovlasý, okřídlený beran seslaný Olympioniky, ušetřil prince Phrixa před obětováním, když byl zapleten do dědického sporu. Ve vděčnosti Phrixus berana obětoval, který poté vystoupal do nebe. Jeho Zlaté Rouno se následně stálo legendární relikvií. I po smrti berana zachovává svou ústřední roli v řecké mytologii, například ve slavném Argonautovi.
 
Astrologický význam: O narozených ve znamení Berana se říká, že jsou vášniví a odhodlaní. Střemhlav proti zdi je Beranovo krédo. Jeho poctivost a soucit ho dělají příjemným člověkem.
 
Nejvhodnější období pro pozorování: Podzim
 
Sousední souhvězdí: Trojúhelník, Perseus, Býk, Velryba, Ryby